"İnsan İçin Maden" temalı sektörel vizyon organizasyonu ve maden sektörü ödül töreni yapıldı

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve T.C. Ticaret Bakanlığı katkıları ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) organizasyonuyla bu yıl ilk kez düzenlenen “İnsan için Maden” temalı Maden Sektörü Ödül Töreni ve Sektörel Vizyon Toplantısı, 3 Ocak 2019 Perşembe günü İstanbul Swissotel The Bosphorus Otel’de gerçekleştirildi. Dünyada ve Türkiye’de sürdürülebilir madencilik kültürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılmasının yanı sıra sektörün gelecek vizyonunun detaylarıyla masaya yatırıldığı toplantı kapsamında 13 farklı kategoride ödül alan sektör temsilcilerine de ödülleri takdim edildi.

Toplantıya; görüntülü arama ile bağlanan T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mithat Cansız, TİM Başkanı İsmail Gülle, İMİB Başkanı Aydın Dinçer, Toronto York Üniversitesi’nden Dr. Dirk Matten’in yanı sıra Dernek Başkanımız Ali Emiroğlu ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

İMİB Başkanı Aydın Dinçer, Organizasyona görüntülü arama ile bağlanan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mithat Cansız ve TİM Başkanı İsmail Gülle toplantının açılış konuşmalarında yer aldı.

Maden Sektörü Ödül Töreni’nde ise 13 farklı kategoride 38 firmaya ödül verildi.  En Fazla İhracat Ödülü kapsamında birincilik ödülü Eti Maden’e, ikincilik ödülü Ekom -Eczacıbaşı’na, üçüncülük ödülü ise Eti Krom’a verildi. Çevre Ödülü de sırasıyla; Koza, Kale Maden-Çanakkale ve Limak Çimento’ya takdim edildi. Ar-Ge Ödülü ise sırasıyla; Deba Maden, Boren ve Medcem’in oldu. Tören kapsamında İstihdam Ödülü’nün birincisi İmbat Maden olurken ikinci Park Teknik-Ciner Grubu, üçüncü ise Çelikler (Orhaneli Tunçbilek) oldu. Teknoloji Ödülü’nün sahipleri de sırasıyla; Tümad, Ciner Grubu ve Simge (Agrega) oldu. Güvenlik Ödülü sırasıyla; Erdemir, Çiftay ve Alimoğlu, İletişim Ödülü ise sırasıyla; Çayeli Bakır, Kaltun Madencilik ve Dedeman Madencilik’e teslim edildi. En çok Kadın İstihdam Eden Firma Ödülü de sırasıyla; Esan, Camiş ve Silkar olurken, En Büyük Yatırım Ödülü; Eti Bakır A.Ş, Mazı Dağı Metal Geri Kazanım ve Gübre Tesisi, Anagold ve Yıldırım Holding’e teslim edildi.  En Fazla Devlet Hakkı Ödeyen Maddenler Ödülü de sırasıyla; Türkiye Kömür İşletmeleri, Eti Maden, Tüprag, Esan, Koza ve Etibakır’a verildi.  Maden Sektörü Ödül Töreni kapsamında; Maden Sektörüne Emek ve Katkı Akademisyen Ödülleri ise Prof. Dr. Atiye Tuğrul (İ.Ü. Cerrahpaşa), Prof. Dr. Hanifi Çopur (İTÜ Maden Fak.) ve Prof. Dr. Bahtiyar Ünver’e (Hacettepe Ünv.) takdim edildi. En İyi Proje Finans Ödülü Accacia’nın olurken, En iyi Sosyal Sorumluluk ve Sosyal Fayda Ödülü; Tüprag Export’a takdim edildi. Yurt dışından Ödül Getiren En İyi Proje Finansman Ödülü de Tümad’a verildi.

Öte yandan vizyon toplantısı kapsamında “Madenlerde Finans ve Yatırım Yönetimi; Türkiye ve Dünya”, “Madenlerde Çevre ve İletişim; Türkiye ve Dünya” konulu iki ayrı panel gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Köşe Yazarı Şeref Oğuz’un üstendiği “Madenlerde Finans ve Yatırım Yönetimi; Türkiye ve Dünya” konulu panelde, BDDK Başkan Yardımcısı Muhammed Salim Ağan, SPK Muhasebe Standartları Daire Başkanı Uğur Yaylaönü, Türk EXIMBANK Genel Müdürü Adnan Yıldırım, UMREK Başkan Yardımcısı Mesut Soylu ve Nurol Holding Genel Müdür Yardımcısı Murat Çimen konuşmacı olarak yer aldı.

Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Madenlerde Çevre ve İletişim; Türkiye ve Dünya” panelinde ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdür Yrd. Kemal Dağ, Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Çevre Koordinatörü Dr. Caner Zanbak, Altın Madencileri Derneği (AMD) Başkanı Hasan Yücel ve Maden Jeologları Derneği (MJD) Başkanı Ahmet Şentürk katılımcılarla bilgi birikimlerini paylaştı.