Madencilik Şurası Ön Çalıştayı gerçekleştirildi

Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı tarafından düzenlenen “Madencilik Şurası Ön Çalıştayı” Enerji veTabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez’in katılımıyla 23 Aralık 2020 tarihinde yapıldı.

Madencilik Şurası Ön Çalıştayı’nın, 2020 yılının değerlendirilmesi ve daha sürdürülebilir bir madencilik için sektöre büyük fırsatlar sunacağını belirten Sayın Dönmez, "2021'de de maden şuramızın üçüncüsünü hep birlikte yapmayı arzu ediyoruz. Kamu, sektör temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinin bir araya geldiği bu tür buluşmalar Türkiye'de madenciliğin geleceğinin ve yönünün şekillenmesi açısından oldukça önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Maden arama, geliştirme ve Ar-Ge faaliyetleriyle ciddi bir potansiyeli ortaya çıkaracaklarını belirten Sayın Dönmez, "2020 yılına dönüp baktığımızda madencilik sektörü, sahip olduğu güvenlik kültürüyle salgın sürecini en az hasarla atlatmak için faaliyetlerini başarıyla sürdürüyor. 2021 yılında beklenen normale dönüş süreci ve küresel toparlanma eğilimiyle emtia fiyatlarında artışlar bekliyoruz." diye konuştu.

Sayın Dönmez, küresel ölçekte ekonomileri duraklatan salgının madencilik sektörünü de olumsuz etkilediğine işaret ederek şöyle konuştu:

"Normalleşme adımlarını attığımız haziran ayıyla birlikte ihracat değerlerimiz de pozitife dönmeye başladı. Kasım sonunda geçen yıla göre toplamda sadece yüzde 4'lük bir ihracat kaybı yaşadık. Kasım itibarıyla altın hariç toplam 25 milyon ton maden ürünü ihraç ettik. Böylece maden ihracatında 2019'u neredeyse yakaladık."

Salgın sürecinde madencilik operasyonlarına dair evrakın teslim sürelerinde ve bu durumdan kaynaklı cezai müeyyidelerde birçok kolaylık sağladıklarını dile getiren Sayın Dönmez, yer altı kömür işletmelerinde işçi maliyetlerine verilen  destekle  emek yoğun sektör olan yer altı kömür madenciliğine verilen önemi tekrar gösterdiklerini ifade etti.

Salgın süreciyle metal fiyatlarında zaman zaman negatif yönlü dalgalanmalar olsa da altın ve gümüş gibi değerli metallerin yukarı yönlü ciddi hareketleri olduğunun altını çizen Sayın Dönmez,” Biz de altın üretiminde 2018'den itibaren başlayan artış trendimizi devam ettiriyoruz. 2020 sonunda hedefimiz olan 40 tonun üzeri altın üretimini gerçekleştireceğiz." dedi.

Çalıştayda; Yurt Madenciliği Geliştirme Vakfı Başkanı Sayın Prof. Dr. Güven ÖNAL tarafından “Türkiye’nin Maden Potansiyeli ve Değerlendirilmesi”, TOBB Türkiye Maden Meclisi Başkanı Sayın İbrahim Halil KIRŞAN tarafından “Ulusal Madencilik Politikası ve Yasal Düzenlemeler”, Türkiye Madenciler Derneği 2. Başkanı Sayın Mehmet YILMAZ tarafından “Madenciliğin Finansmanı ve Teşvikler”, Yurt Madenciliği Geliştirme Vakfı Ankara Temsilcisi Sayın Oğuz GÜNER tarafından “ Madencilikte Çevre, Sosyal Boyut ve İş Sağlığı& Güvenliği” ve İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Remzi KARAGÜZEL tarafından “Madencilik Eğitim ve Tanıtımı” konulu sunumlar gerçekleştirildi.

Çalıştaya, Derneğimiz Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ali EMİROĞLU, II. Başkanı Mehmet YILMAZ katılım sağladı.