TMD Üye Değerlendirme Toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi

Türkiye Madenciler Derneği (TMD) tarafından düzenlenen “Üye Değerlendirme Toplantısı” 17 Mart 2023 tarihinde Ankara Mövenpick Hotel’de gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan TMD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, TMD’nin kurulduğu ilk günden itibaren üyelerinin beklentileri doğrultusunda ve yine üyelerinin destekleriyle çalışmalarını yürüten, faaliyetleriyle sektöre yön veren köklü  bir sektörel kuruluş olduğunu söyledi.

TMD’ye üye kamu ve özel sektör şirketlerin, hali hazırda ülkedeki maden üretiminin büyük kısmını gerçekleştirdiğine dikkat çeken Emiroğlu, “Biz yönetim olarak sizlerden aldığımız güçle, madenciliğin gelişmesi,  madencilik faaliyetlerinin sürdürülebilir ve sorumlu şekilde yürütülmesi yönünde yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Bu ortamda işimiz kolay değil, bunu biliyoruz. Bu süreçte Dernek olarak; resmi kurumlarla olan ilişkileri geliştirmeye özel çaba harcadık. Yasal düzenlemeler ve uygulamaların sektöre getirdiği yüklerin azaltılması adına tüm girişimleri yapıyor ve çözüm önerileri getiriyoruz” dedi.

“Sektörün gelişmesi yatırımcıların ilgisine bağlı”

Sektörün gelişme potansiyelinin yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisine bağlı olduğunu belirten Emiroğlu şöyle konuştu:

“Tabii ki mevcutların yanında yeni yatırımcıların da bu sektöre girebilmesi önemli. Bunun için mutlaka yatırım ortamının iyileştirilmesi gerekiyor. Bilindiği gibi işimiz ETKB’dan ruhsat almakla bitmiyor. Arama dönemini aşabilirsek, üretim faaliyetleri için de 8 Bakanlığa bağlı 20’den fazla kurumdan izin almamız gerekiyor. Bu kadar çok sayıda kurumdan izin alma zorunluluğu şirketlerimizi meslekten soğutuyor. İzinlerindeki gecikmelere ilave olarak her geçen gün artan oranda mevzuata aykırı ret kararları yıldırıcı düzeyde. Dünyanın en yüksek orman bedelleri sektörün büyümesinin önündeki en önemli engellerden biri. Öte yandan madenciliğe kısıtlı alanlar her geçen gün artırılıyor. Bu nedenle ruhsat güvencesi de maalesef azalmaya devam ediyor. Kazanılmış hakların korunması son derece önemli. Madencilik son derece zor ve riskli bir sektör. Yatırım ortamını iyileştiremediğimiz sürece sektörün istenilen ölçüde büyümesi gerçekten mümkün değil.”

“Toplumun beklentilerini karşılamalıyız”

Emiroğlu, kamuoyunun madencilik sektöründen, çalışan ve paydaşlarının sağlık ve güvenliğini gözeten insan odaklı faaliyetler, çevreye duyarlı uygulamalar, yasalara, iş etiğine ve sürekli gelişime dayalı sorumlu üretimler ve topluma saygılı davranış ve eylemlerde bulunmasını beklediğini söyledi. Emiroğlu, şöyle devam etti: “İşte buradan hareketle, toplumdaki bu beklentileri karşılamak ve üyelerimizi bu beklentilere uyumlu faaliyet yürütmeye teşvik etmek amacıyla Dernek olarak bir süre önce ‘Sorumlu Madencilik İnisiyatifi’ hareketini başlattık. İnisiyatif olarak öncelikle sorumlu ve sürdürülebilir madencilik ilkelerinin belirlenmesi için harekete geçtik. Sorumlu madenciliğin nasıl yapılacağı, nasıl ölçümleneceği ve nasıl ödüllendirileceğine yönelik standartlar, ilkeler ve yol haritasını oluşturuyoruz. Alanlarında saygın isimlerden oluşan bir Akademik Kurul tarafından onaylanacak bu ‘Sorumlu Madencilik İlkeleri’ni önümüzdeki aylarda önce siz değerli üyelerimizle sonra da kamuoyuyla paylaşmayı hedefliyoruz. Dernek olarak sorumlu madencilik ile ilgili çalışmaları çok önemsiyoruz. Sorumlu madencilik yönünde atacağımız samimi adımlar sayesinde toplumdaki madencilik algısının olumlu yönde gelişeceği ve ülkemizde gurur duyulan bir sektör haline geleceğimizden en küçük bir şüphem yok.”

TMD’nin ve maden arama kurtarma ekiplerinin deprem felketinde üstlendiği role de değinen Emiroğlu, bu afette tüm madencilik şirketlerinin çok büyük bir dayanışma sergilediğini sözlerine ekledi. Deprem bölgesinde görev alan maden arama kurtarma ekiplerinin adeta bir kahramanlık hikayesi yazdığını vurgulayan Emiroğlu, şöyle konuştu:

“Maden arama kurtarma ekiplerimizin koordinasyonunu  Dernek olarak biz üstlendik. Bu süreçte TMD dışındaki STK’lar da insan gücünü, iş makinaları ve ekipmanlarını seferber etti, bölgeye büyük miktarlarda insani yardım malzemesi gönderdi. Ben bu bağlamda sektörümüze,  tüm madencilik şirketlerinin işveren ve yöneticilerine ve katkı veren herkese çok teşekkür ediyorum. Tabii ki maden arama kurtarma ekiplerimizin bu kadar uyumlu ve organize çalışmasında Türkiye Madenciler Derneği olarak bizim de çok önemli katkılarımız var.”

TMD Yönetim Kurulu Üyesi Barış Erdem’in dernek faaliyetlerine ilişkin bir sunum gerçekleştirdiği toplantıda TMD Mali Müşaviri Hürü Bozkurt da derneğin güncel mali durumu hakkında üyeleri bilgilendirdi.

Daha sonra dernek üyeleri sektörün gündemindeki konulara ilişkin değerlendirmelerini paylaşarak, TMD’nin gelecek dönemde odaklanması gereken konulara ilişkin görüş ve önerilerini dile getirdiler.