TMD'nin 6. Danışma Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

Türkiye Madenciler Derneği (TMD) 6. Danışma Kurulu toplantısı dernek üyeleri ve sektör temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Madencilik sektörünün gündemindeki önemli konuların istişare edildiği toplantıda “Madencilik Sektörü Kamuoyu Algı Araştırması”nın sonuçları da ilk kez paylaşıldı.

TMD 6. Danışma Kurulu toplantısı, 27 Ekim 29021 tarihinde video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. TMD 2. Başkanı Mehmet Yılmaz’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya TMD üyeleri ve madencilik sektörünün diğer sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri katıldı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan TMD 2. Başkanı Mehmet Yılmaz, sektörün gündemindeki önemli konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kamu tarafında mevzuat çalışmalarıyla birlikte, gerek devlet hakkı gerekse de vergiler yoluyla sektörden elde edilecek gelirin arttırılmasına yönelik çeşitli çalışmalar yürütüldüğü bilgisini veren Yılmaz, “Biz dernek olarak, kamu tarafının düzenlemeye yönelik faaliyetlerinin içinde yer almaya, çalışmalara katkı koymaya ve bu değişiklikleri mümkün olduğu kadarıyla sektör lehine sonuçlandırmaya gayret ediyoruz” dedi.

“16 STK’nın birlikte hareket etmesi sektöre katkı sağlıyor”

‘Birlikten güç doğar’ mantığıyla diğer STK’larla birlikte bir platform oluşturduklarını anlatan Yılmaz, “Zaman zaman diğer STK’lardan farklı görüşler geliyor olsa da, yüzde 90 oranında görüşlerimizi tek çatı altında ve bir madencilik STK’ları birlikteliği şeklinde yansıtmaya gayret ediyoruz. Ki bu gerçekten bize güç veriyor. Bu birliktelik karşı tarafta da taleplerimizin doğru yerlere oturmasına ciddi manada katkı sağlıyor. Bu anlamda yaklaşık 16 STK birlikte hareket ediyoruz. Bu birlikteliğin özellikle devletle olan ilişkiler tarafında bize büyük bir kuvvet verdiğini ve bu birlikteliğin sürdürülmesi yönünde TMD olarak önemli bir rolümüz olduğunu biliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“Sektörün standartları sahiplenmesi önemli”  

Son günlerde medyada da yer almaya başlayan Sorumlu Madencilik İnisiyatifini çok önemsediklerini ifade eder Yılmaz, şöyle devam etti:

“Sektöre artık bir standart gelmesi ve sektörün bu standartları sahiplenmesi son derece önemli. Özellikle karşı cenahlardan oluşturulan algı yönetiminin karşısında sektörümüzdeki standartların yükseltilmesi ve bu standartların dışarıya başarılı bir biçimde yansıtılmasıyla ilgili diğer STK’larla birlikte çok ciddi çalışmalarımız var. Bu standartları özümsediğimiz oranda yaptığımız güzel işleri kamuoyuna daha iyi yansıtabileceğimizi düşünüyoruz.” 

Kamuoyundaki madencilik sektörüne yönelik olumsuz algının nedenlerini tam olarak anlayabilmek için kapsamlı bir Algı Araştırması yaptırdıklarını da anlatan Yılmaz, “Bu araştırmanını sonuçlarını da çok önemsiyoruz. Bugün araştırma sonuçlarını hep beraber değerlendirme imkanımız olacak” diye konuştu. 

Daha sonra TMD Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Dr. Ercan Balcı, dernek faaliyetlerine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Derneğin Çevre Komisyonu çalışmaları hakkında Dr. Caner Zanbak, İSG Komisyonu çalışmaları hakkında Evran Altın ve Mesleki Yeterlilik Kurumu çalışmaları hakkında ise Şirvan Avcı tarafından bilgilendirme yapıldı.

Algı Araştırmasının sonuçları paylaşıldı

Toplantıda kısa bir süre önce tamamlanan “Madencilik Sektörü Kamuoyu Algı Araştırması”nın sonuçları da ilk kez paylaşıldı. Araştırmayı yürüten Future Bright şirketinin yetkilileri Özer Gündüz ve Berna Naldemirci tarafından araştırmanın sonuçlarına ilişkin kapsamlı bir sunum gerçekleştirildi. 

Toplantı, katılımcıların görüşlerinin alınmasının ardından TMD 2. Başkanı Yılmaz’ın yaptığı kapanış konuşmasıyla sona erdi.