"3. Uluslararası Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı ve Sergisi" tamamlandı

“III. Uluslararası Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı ve Sergisi” Güvenli Madenciliğin Yol Haritasını belirlemek ilkesiyle 01-04 Aralık 2018 tarihlerinde gerçekleşti. Konferansın ilk iki günü yapılan kurslar Hilton Bosphorus Şadırvan salonunda gerçekleşirken ve Konferans ile firmaların stantlarını açtığı sergi Hilton Convention’da yapıldı. Üçüncüsü düzenlenen etkinlikte 700’ü aşkın sektör profesyoneli katılım sağladı.

1 Aralık Cumartesi günü, David Reece tarafında verilen kursumuza İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri, akademisyenler, firma çalışanları 70’i aşkın katılım oldu. “Madenlerde Risk Yönetimi”nin anlatıldığı kursta; Sağlık ve Güvenlik Risk Yönetimi, İnsan Faktörleri, Davranışları ve Mühendisliği, Risk Değerlendirmesi ve Analizi, Güvenlik Kültürü, Entegre Risk Yönetimi, Risk yönetiminin acil durumlara tatbiki konuları işlendi.

2 Aralık Pazar günü, Prof. Dr. İsmet Canbulat tarafından verilen kursumuza 60 kursiyer, İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri, akademisyenler, firma çalışanları katılım gösterdi. “Uzunayak Maden Dizaynı”nın anlatıldığı kurs uzun ayak maden tasarımında dikkate alınacak hususlara geoteknik, havalandırma ve gaz konuları dahil olmak üzere temel teknik açılardan giriş olarak anlatıldı.

3 Aralık Pazartesi günü, Konferans kamu çalışanları, özel firmalarda çalışan sektör temsilcileri, STK temsilcileri, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla açıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla açılış konuşmalarına geçildi. Açılış konuşmaları sırasıyla Konferans Başkanı R. Güner Gürtuca, Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel, İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, Avustralya Türkiye Büyükelçisi Marc Innes Brown, Kanada İstanbul Başkonsolosu Ulric Shannon, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Direktörü Numan Özcan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mithat Cansız tarafından yapıldı.

Kısa bir aranın ardından Konferansın ilk oturumuna geçildi. Oturum Başkanı Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güven Önal katılımcıların kısa özgeçmişi okuduktan sonra sunumlara geçildi. Esan Genel Müdürü Serpil Demirel; Hedef Sıfır Kaza: Güvenli ve Sağlıklı Yaşama Doğru Bir Kültür Yolculuğu, Pittsburgh Madencilik Enstitüsü Direktörü Dr. RJ Matetic; ABD Maden İşçi Sağlığı ve Güvenliği, Çayeli Bakır İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Murat Güreşçi; Güvenlik Kültüründe Çayeli Bakır Yaklaşımı konuları ile birinci oturumun sunumları yapıldı.

Öğle yemeğinin ardından 2. Oturum “Maden Kazalarına Karşı Acil Durum Hazırlığı ve Müdahale” konusuyla oturum başkanı İlbak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Toper'in konuşmacıların kısa özgeçmişlerini okumasıyla başladı. Bu oturum da The Safety Managers Pty. Ltd. Danışmanı David Reece; Risk Değerlendirme ve Acil Durum Hazırlığı, SSR Mining Seabee Gold Operation Eğitim ve Güvenlik Sorumlusu Ken Worobec; Saskatchewan Madeni Acil Durum Hazırlığı ve Queensland Mine Rescue CEO David Carey Yeraltı Kömür Madenlerinde Acil Durumlar- Eğitim, Yönetim ve Müdahale sunumuyla tamamlandı.

Birinci günün son oturumu “Maden Kazalarında Acil Durum Hazırlığı ve İlk Müdahale” konusuyla oturum başkanı Türk Maadin Şirketi A.Ş. Genel Müdürü Şeyda Çağlayan'ın konuşmacıların kısa özgeçmişlerini okumasıyla başladı. MSHA Emekli olan Dr. Jeffery Kravitz; Madenlerde Acil Durum Riski, Hazırlık ve Eğitim, TTK İş Sağlığı ve Güvenliği Dairesi BaşkanıAhmet Sarıalioğlu Maden Kazalarında Acil Durumlara Hazırlık ve Müdahale, NIOSH Uzman Araştırmacı David Yantek Kömür Madenlerinde Kaçış/ Sığınma Odası Alternatifleri ve Eldorado Gold - TÜPRAG Efemçukuru Altın Madeni OHSE & Risk Müdürü Göksel Alpaslan; Efemçukuru Madeninde Maden Kurtarma Yapılanması sunumlarıyla oturum tamamlandı.

4 Aralık Salı günü, Konferansın ikinci günü “Uzun Ayak Kömür Madenciliği” konusuyla oturum başkanı Mintertolia Enerji Mad. Müh. Dan. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Selahaddin Anaç'ın konuşmacıların kısa özgeçmişlerini okumasıyla başladı. New South Wales Üniversitesi Prof. Dr. İsmet Canbulat; Uzun Ayak Uygulamalarında Jeomekanik ve Avustralya’daki Uzun Ayak Madenlerinin Tasarım Yaklaşımları, Fina Enerji Holding Mehmet Eğriboyunoğlu; Derin Yeraltı Mekanize Kömür Madeninde Risklerin Yönetilmesi: Polyak Eynez Örneği, Ciner Grup Genel Müdürü Dr. Selim Şenkal; Kalın Kömür Damarlarında Yeraltı Üretim Yöntemleri sunumlarıyla birinci oturum tamamlandı.

İkinci oturum “İSG Uygulamaları” konusuyla oturum başkanı Esan Metalik Madenler Direktörü Ali Can Akpınar’ın konuşmacıların kısa özgeçmişlerini okumasıyla başladı. Ordine Dei Geologi Della Başkan Dr. Geol. Riccardo Martelli; İtalyan Mermer Endüstrisinde İş Güvenliği ve Sağlığı İdaresi: Tuscan Tecrübesi, MIRARCO Mining Innovation Başkan & CEO Vic Pakalnis; “Sıfır Kaza” Vizyonu: Kanada’da Güvenli Madencilik, Uluslararası Sosyal Güvenlik Derneği Genel Sekreter Helmut Ehnes; Madenlerde Sıfır  Kaza Vizyonu: Maden Kazaları ve Hastalıkları Önlemek İçin Küresel Gelecek, TKİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Uygun; Madencilikte Güvenlik Kültürü sunumlarıyla oturum tamamlandı.

Öğle yemeğinin ardından 2. Oturum “İSG Uygulamaları” konusuyla oturum başkanı Anagold Madencilik Dış İlişkiler Direktörü Melik Zafer Yıldız’ın konuşmacıların kısa özgeçmişlerini okumasıyla başladı. Mineral Konseyi Güvenlik ve Sürdürülebilir Kalkınma Bölümü Başkanı Dr. Sizwe Phakathi; Güney Afrika Maden Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi: Güney Afrika Mineral Konseyi’nin Rolü, Colorado School of Mines Prof. Dr. Kadri Dağdelen; ABD’de İSG Yönetimi, Centerra Gold İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürü Cam Duquette; Arzu Edilen Güvenlik Kültürünü Yaratmak- Güvenli Çalış, Güvenli Yaşa sunumlarıyla oturum tamamlandı.

Konferansın son oturumu “Türkiye’de İSG Uygulamaları" oldu. Çevre Koordinatörü Dr. Caner Zanbak'ın başkanlığını yaptığı oturum, başkanın konuşmacıların kısa özgeçmişlerini okumasıyla başladı. MAPEG Maden Mühendisi Uğur Filik ile Koordinatör Hakan Kullep'in; MAPEG'de Güvenli Madencilik Çalışmaları, İSGGM İSG Uzmanı Hande Seray Tuncay Yönetmelikler ve İSG İstatistiklerine Göre Türkiye’deki Maden Sektöründeki Gelişmeler, İMBAT Madencilik A. Ş. İSG Müdürü Aygün Ekici; İMBAT Madencilik A. Ş. Soma Eynez Sahasında İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları, TÜMAD Entegre Yönetim Sistemleri Md. Yrd. Bilge Küçükaytan; TÜMAD Madencilik A.Ş. Lapseki İşletmesi Açık Ocak İSG Uygulamaları, Koza Altın İşletmeleri İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürü Levent Tüzel; İş Sağlığı ve Güvenliği Yaklaşımı ve Anlayışı sunumlarıyla son buldu.

Sunum sonlarında oturum başkanlarına ve konuşmacılara plaketleri takdim edildi.

Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu’nun kapanış konuşmasının ardından toplu fotoğraf çekimi yapıldı.

3.’sünü düzenlediğimiz Konferans, sektörümüzden yoğun ilgi gördü. Konferansımıza gösterilen yoğun talep gözden kaçmazken katılımcıların soruları ile katılım göstermesi de dikkat çekti. Özellikle katılımcıların son ana kadar salonu terk etmeden sunumları takip etmeleri birçok konuşmacı tarafından takdirle karşılandı. Etkinlikte gerçekleştirilen sunumların yanında sponsor firmalar için ayrılan bir fuar alanı da hazır bulundu.

Aynı gün “4 Aralık Dünya Madenciler Günü” için düzenlenen kokteyl sonrası gala yemeğine geçildi. Ayrıca Türkiye Madenciler Derneği (TMD), TMMOB Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şube, sektörün önde gelen STK yönetici ve üyeleri saat 11.00’da Taksim Atatürk Anıtına çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Madenciler adına yapılan basın açıklaması ile maden kazalarında yitirdiğimiz madenciler anılarak madenciliğin güncel sorunlarına dikkat çekildi.

Konferans Yürütme Kurulu Üyelerinin ve yabancı konukların bulunduğu bir heyet için İMBAT Madencilik A. Ş. Soma Eynez Kömür Madenine ve Tüprag Metal Madencilik Efemçukuru Altın Madenine teknik bir gezi düzenlendi.

Teknik gezinin ilk günü 6 Aralık Perşembe İMBAT Madencilik A. Ş. Soma Eynez Kömür Madeni’ne yapıldı. Maden sahasına gidilmeden İSG eğitim videosu izlendi, İSG ekipmanları giyilerek ve takılarak maden sahası İşletme yetkilileri eşliğinde gezildi.  Gezi sonrası yapılan toplantıda işletme hakkında bilgi verildi ve heyet misafirperverliğinden dolayı İMBAT Madencilik A. Ş. temsilcilerine teşekkürlerini ilettiler.

Heyetin ikinci ziyareti ise 7 Aralık Cuma günü Tüprag Metal Madencilik Efemçukuru Altın Madeni’ne gerçekleşti. İşletmede ilk olarak ziyaretçilerin ve çalışanların güvenliği için uyulması gereken İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) uygulamalarını anlatan videoyu izlemekle başlandı. Şirket Genel Müdürü aynı zamanda Derneğimiz İkinci Başkanı Mehmet Yılmaz ve OHSE&Risk Müdürü Göksel Alpaslan katılımıyla gerçekleşen toplantı yapıldı. Toplantı sonrasında maden sahasına inmek üzere hazırlık çalışmalarına başlandı, kısa bir İSG eğitim videosu izlendi ve İSG prosedürlerine uygun madende kullanılacak Kişisel Koruyucu Donanımlar (KKD) giyilerek ve takılarak maden bölgesi incelendi.

Bu teknik gezinin yapılabilmesi için her türlü imkân ve organizasyonu sağlayan, destek ve katkılarını esirgemeyen Tüprag Metal Madencilik ve İMBAT Madencilik A. Ş. temsilcilerine teşekkür ederiz.