Mustafa Sönmez için onur gecesi

Türkiye Madenciler Derneği 52-53. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mustafa Sönmez onuruna akşam yemeği düzenlendi.

Mustafa Sönmez, “Bu bir veda değil, jübile de yapmıyorum, emekli de olmuyorum. İhtiyaç duyulursa Mustafa Sönmez her zaman gönüllü bir neferdir…” dedi.

Türkiye Madenciler Derneği’nin önceki başkanı Mustafa Sönmez onuruna bir yemek düzenlendi. 17 Mayıs Çarşamba akşamı Taksim The Marmara Otel’de yapılan yemeğe TMD üyeleri ile Sönmez’in hocaları, çalışma arkadaşları, meslektaşları, dostları katıldı. Gecenin sunuş konuşmasını yapan TMD Genel Sekreteri Ercan Balcı, “Bu akşam güzel bir vesileyle biraya geldik. 52. ve 53. Dönem başkanımız Mustafa Sönmez’in onuruna verdiğimiz yemekteyiz” diyerek sözü TMD Başkanı Atılgan Sökmen’e verdi. Hoş geldiniz konuşması yapan Sökmen,  “Bu güzel günde bizleri yalnız bırakmadığınız için hepinize tek tek teşekkür ediyorum. Mustafa bunu jübile gibi kabul etmiş ama ondan çok daha uzun süre görev yapıp da hala görev arkadaşlarımız var. Bu bir jübile gibi algılanmamalı diye düşünüyorum. Mustafa Dernekte son 4 yılı başkan olmak üzere 24 yıl geçirdi. Ben de onun peşi sıra, başkanlık yapıyorum bir süredir. Şöyle bir güzellik oluşuyor;  görevi bırakma geleneğini Mustafa başlattı, umarım böyle devam edecek” dedi.

Sökmen, sivil toplum kuruluşlarında görev almanın gönüllü yapılan bir iş olduğunu, bundan kimsenin kişisel çıkarı bulunmadığını belirterek, “Topluma karşı kendini sorumlu hissetmenin bir sonucu. Mustafa da bunu yaptı. Hem bizim dernekte hem diğer platformlarda. Kendisiyle güzel günlerimiz oldu. Bu süreçte madencilik ne kadar ilerledi derseniz, ona bir şey diyemem. Son 15 yıldır değişik bir ortamda yaşıyoruz. Derneğimizin adım adım da olsa bir yerlere gelmesinde emeği çok Mustafa’nın. Bunun için de kendisini teşekkür ederiz” diye konuştu. STK’ların demokrasi kurumları olduğunu vurgu yapan Sökmen, şöyle devam etti; “Bu kurumları, yalakalık mahali olmaktan çıkarmalıyız. Günümüzde maalesef birçok STK bunu yeğliyor. Ucuz işler yapıyor. Oysa dik durmak, görevin bilincinde olmak gerek. Mustafa arkadaşımız görevi sırasında buna çok dikkat etti. Bizler bunun canlı tanığız. Asla yancılık yapmadı. Kendisini takdir ediyoruz.”

TMD Başkanı Sökmen, genelde panel, toplantı gibi etkinliklerde sektörün sorunlarını konuştuklarını ama böyle gecelere de ihtiyaç duyulduğunu belirterek, daha önce de İsmet Kasapoğlu için yaptıklarını anımsatarak, bunu bir dernek geleneği olması niyetinde olduklarını söyledi. Sökmen sözlerini, Mustafa Sönmez’e sağlıklı ve başarılı günler temennisiyle bitirdi. Sökmen daha sonra TMD adına Sönmez’e plaket takdim etti.

“JÜBİLE YAPMIYORUM, EMEKLİ OLMUYORUM”

Gecenin onur konuğu Mustafa Sönmez de sözlerine “Uzun süre birlikte çalıştığımız çalışma arkadaşlarım, sevgili ailem, dostlarım, hocalarım, meslektaşlarım, meslek büyüğü ağabeylerim… Beni bu çok duygusal gecede yalnız bırakmadınız. Buraya gelerek beni onurlandırdınız. Hepinizin bende emeği çok. Hepinize yürekten ayrı ayrı teşekkür ederim, sağ olun var olun…” diyerek başladı.

Öğrencilikten beri mesleğe çok tutkun biri olduğunu anlatan Sönmez, “Hocalarım, mensubu olmaktan gurur duyduğum fakültem, üyesi olmaktan hoşnut olduğum oda ile sivil toplum kuruluşları, dernek ve vakıflarla hep iç içe olmaya çalıştım. Bir şeyler öğrenmenin, üretmenin gayretinde oldum. Bundan da çok memnunum. Güzel anılar biriktirdim, önemli tecrübelerim oldu. Hepinizin bunda mutlaka bir emeği var, bu vesileyle de ayrıca teşekkür ederim.” dedi.

 1990 yılında, kendisinde çok şey öğrendiği rahmetli hocası Namık Esmer’in kendisini ısrarla TMD yönetimine soktuğunu anımsatan Sönmez, “iyi ki de böyle bir şey yaptı. Sizin gibi dostlar edinebildim. Bugüne dek sivil toplum örgütlerinin çoğunda üye, kurucu üye, başkan yardımcılığı, başkanlık yaptım. Hepsini de severek yaptım, tutkum oldu benim. Kendimi hem gelişmiş hem de çok şanlı hissediyorum. Mutluyum, memnunum, huzurlu hissediyorum. Sevdiğim işi yaptım. Çok güzel bu camiada kabul ve sevgi gördüm. Daha ne isterim ki...” diye konuştu.

Mustafa Sönmez, ülkenin ve madenciliğin durumuna da değinerek, şunları anlattı;

“Ülkenin tek elden yönetim sistemiyle özgürlüklerin, hakların kısıtlandığı bir ortamda madenciliğin gelişmesi tahayyül bile edilemez. Ama insanoğlunun aç gözlülüğü sürdükçe madencilik de sürecektir yeter ki ülkemize barış ve huzur gelsin. Sektörümüzün gelişmesi için herkese bireysel ve kurumsal olarak görev düşüyor. Dernekte görev alan ve alacak olan arkadaşların, meslek örgütlerinin bir araya gelmesi için çok daha fazla gayret etmeleri ve bizim de daha fazla destek olmamız gerek.”

Sönmez, duygusal konuşmasını “bu bir veda değil, jübile de yapmıyorum emekli de olmuyorum. İhtiyaç duyulursa Mustafa Sönmez her zaman gönüllü bir neferdir…” diyerek sonlandırdı.

Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Güven Önal de Sönmez’e vakıfta bir süre yaptığı yönetim kurulu üyeliği nedeniyle bir plaket taksim etti. Önal, “ Mustafa’yı öğrenciliğinden beri tanırım. Hocası da oldum. Ne kadar tuttuğunu koparan, mesleğine önem veren, kendini olaylara motive eden bir olduğunu iyi biliyorum” yorumunu yaptı. 

Geceye katılamayan sektörün duayen isimlerinden Melih Turhan ve Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel de mesaj gönderdi.