Türkiye Madenciler Derneği Yeni Yönetimini Seçti

Türkiye Madenciler Derneği, 56. Dönem Genel Kurulu, 11 Mayıs Cuma günü Hilton Bosphorus Otel’de düzenlendi.

Açılış konuşmasını yapan Türkiye Madenciler Derneği Genel Başkanı Atılgan Sökmen, olağan genel kurulun 70. yıl kutlamalarına denk gelmesinin hoş bir tesadüf olduğunu söyledi. Sökmen, “1948'den bu yana faaliyet gösteren derneğimiz üstüne düşen görevleri yerine getirmek için büyük bir gayret içerisinde. Bunu yaparken en büyük gücümüz siz üyelerimizsiniz. Sizlerin desteği ve birlikte olma bilinci ancak bir fayda, bir sonuç getirebilecektir ve getirmektedir. Yaklaşık 7 yıldır ülkemizdeki değişen koşullar nedeniyle tahmin ediyorum ki sektörümüzü diğer sektörlerden çok daha fazla etkileyen bir ortamdayız. Bunu aşmanın, birazcık nefes alınabilecek şekle çevirmenin gayreti içindeyiz. Ama bunu ne kadar başarabildik? Belli ölçülerde yumuşatılmasında başarılı olabildik ama başarısız olduğumuz noktada da hiçbir zaman diyaloğumuzu kesmedik. Birlikte çalışabildiğimizi gösterdik ki nitekim bunun sonuçlarını da bir şekilde aldık. Yaptığımız konferanslarda, çalıştaylarda sivil toplum örgütleri ile birlikte düzenlediğimiz toplantılarda, devletin ve Bakanlığımızın bizimle birlikte olduğunu, belirli bir yere kadar çözüm odaklı çalışma yapabildiğimiz gördük. Bunları arttırmak ve ilerletmek zorundayız” dedi. Türkiye'nin normal bir süreçte olmadığını vurgulayan Sökmen, “Bugünlerin geçeceğine, gerçekten demokratik, serbest piyasa kurallarının işlediği, yine parlayan bir yıldız haline geleceği günleri kesinlikle umuyor ve bekliyoruz” temennisinde bulundu.

Atılgan Sökmen’in konuşmasının ardından genel kurulun başlayabilmesi için divan seçimi yapıldı. 52.-53. Dönem TMD Başkanı Mustafa Sönmez başkan; Barış Erdem başkan yardımcısı ve Amir Atabay da yazman üye olarak oybirliğiyle seçildi. 

Mustafa Sönmez, “TMD’nin genel kurulları her zaman için ilkeleri doğrultusunda çok olgun geçer. Bu genel kurula da önemli katkılarınız olacağına inanarak ve başarılı geçmesi umuduyla” diyerek genel kurulu açtı. Divanın ilk görevi olan, Atatürk ile dava arkadaşları,  ebediyete intikal eden TMD'nin üyeleri ve tüm madenciler için saygı duruşunda bulunuldu. Sönmez, “Türkiye Madenciler Derneği'nin Mart 1989'da yapılan genel kurulunda divana katip olarak seçildim. O o zamandan bu yana aralıksız olarak dernekte hizmet ettiğim için bir daha divanda görev almam mümkün olmadı. Bugün de sağ olsun arkadaşlar beni divan başkanlığına layık gördüler. İçtenlikle söylüyorum birçok derneğin, vakfın, konferansların başkanlığını yaptım. Ama böylesine duygulandıran, heyecanlandıran bir yerde başkanlık yapmak çok özel. Kuruluşundan bugüne kadar 50'li, 60'lı,70'li, 80'leri biraz biliyorum 90 sonrasını hep biliyorum- acaba o zamanlardaki genel kurulları nasıldı, ülkenin hali nasıldı, genel kurula katılanlar ülke adına, sektör adına ne düşünüyorlardı? Bu vesileyle o günden bugüne emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi. Türkiye'nin içinden geçtiği bu süreçte herkese görevler düştüğünü belirten Sönmez, “Ülkedeki demokrasinin sosyal ve ekonomik hayatın ileriye dönük kazanabilmesi hepinize ayrı ayrı görev düşüyor. Ama en çok da TMD’ye ödevler düşüyor. Şurası da muhakkak ki derneklerde yönetimlerde yer almak ciddi maddi ve manevi gittiği fedakârlık gerektiriyor. Eğer bizlerin de desteği olursa dernek ileriye dönük daha güzel şeyler yapabilir” yorumunu yaptı.

YENİ YÖNETİM SEÇİLDİ

Sönmez'in konuşmasından sonra gündeme geçilerek, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu raporları okundu ve görüşüldü. Yönetim Kurulu ve Denetçilerin aklanması maddesi yerine getirildikten sonra 01.012018 ile 30.04.2018 arası geçici mali durum ile 2018-2019 yıl tahmini bütçenin kabulü gerçekleştirildi. Ardından tüzük değişiklikleri önerileri görüşülmesinin ardından yeni yönetim kurulu ve üyeleri seçimine geçildi. 41 kişinin katıldığı genel kurulda 38 kişinin oy kullanmasıyla seçim yapılarak yeni yönetim belirlendi.

Genel kurulun dilek ve temenniler bölümünde söz alan Atılgan Sökmen, şunları söyledi; “Önümüzdeki dönem zor geçecek. Umarım bu zor gidişat, normal olan yönetim biçimlerine ve süreçlere evrilir de her şey yerine oturur. Şu anda sektörde taşların hiçbir şekilde yerine oturmadığını görüyoruz. Birçok şeyin sebebini bilemiyoruz, pek çok uygulamanın neden olduğunu anlayamıyoruz. Bürokrat arkadaşlarımızla ve daha üst düzeydeki sohbetlerimizde de bunun cevabını alamıyoruz. Artık normal bir sürece geçmemiz gerekiyor. TMD’nin yeni  yönetimimiz şöyle bir yola girecektir; özellikle bizim üyelerimizle yapmaya çalıştığımız  sistemin devamı çok önem taşıyor. Daha çok birlik ve beraberlik hepimiz için geçerli olacak. Mesela bizim bu dönemde yaptığımız önemli işlerden bir tanesi diğer sivil toplum örgütleri ile olan ilişkileri en iyi düzeye çıkardık. Bir maden platformu şeklinde bağlayıcı olmayan, birlikte davranarak güç birliği yaparak birçok şeyin üstesinden geldik. Bir yere verilecek dilekçeye 11 Sivil Toplum Örgütü imza atması konusunu başardık ki bu çok önemli bir şey. Özellikle Başkanlar Konseyi'nin fesh edilmesinden sonra oluşacak boşluk önlendi. Bunu çok önemsiyoruz. Bize ‘bir araya gelmiyorsunuz’ gibi bir serzenişte bulunan bürokrasiyi de bir şekilde bu yönüyle tatmin etmiş olduk. Bir Maden Platformu şeklinde sürdürdüğümüz çalışmanın bir özelliği var; bu platformda yer alan kuruluşlar, kendi dinamizmini, etkinliğini azaltmadan birlikteler. Bir üst kurulun, örgütünün yerine herkes kendi fonksiyonlarını yerine getirirken işbirliği noktasında birlikte davranıyor. Yeni yönetimden benim beklediğim de bunun fasılasız bütün örgütleri kucaklayacak şekilde birlikte devam ettirmeleri. “

TMD’nin, üretimin yüzde 80’ini yapan bir üye profiline sahip olduğunu, bunun Türkiye'de bir başka örgütte olmadığını anımsatan Sökmen, “Biz Danışma Kurulları yaptık. O Kurullarda üyelerimiz kendiliğinden bu para ile bu işler olmaz deyip bizi daha üst noktada maddi güce kavuşturacak hale getirdiler. Bir kısmını da hayata geçirdik bunun” dedi. TMD’yi profesyonellerin çalıştığı, üretim yapabilen, maden politikalarında etkili olabilen, önder çalışmalar yapan, yaptığı çalışmalar ses getiren bir yapıya ulaştırmak istediklerinin altını çizen Sökmen, bunun için de birlik, beraberlik ve maddiyat gerektiğini söyledi.

Mustafa Sönmez de “Sivil kitle örgütlerinin kimseyle kavga etmeden ama kimseye de edilgen olmadan bu sistemi diyalogla, öngörüyle yürüteceğine inanıyorum” yorumunu dile getirdi. 

TMD YÖNETİMİNE TAVSİYELER

İsmet Kasapoğlu, TMD’nin 1999-2000 yıllarında Avrupa Madenciler Birliği üyesi olduğunu anımsatarak, “Bu sayede Avrupa'daki madenciliği takip imkânı buluyorduk. Son zamanlarda bu ilişki kesildi. Türkiye Madenciler Derneği’nin yurtdışında da sektörü temsil etmesinde fayda var. Yeni Yönetimden talebim bu ilişkinin tekrar kurulmasıdır” önerisini yaptı. 

Suha Nizamoğlu, son iki yönetimin Derneği gerçekten sektörün çatı kuruluşu olmaya doğru yönelttiğini,  yeni yönetimin de bunun devam ettirerek ileriye götürmesi gerektiğini söyledi. Nizamoğlu, “Beni rahatsız eden bir konuyu burada söylemek istiyorum. Mesela biz bir yere gidiyoruz, ‘Siz aranızda anlaşamıyorsunuz’ anlayışındalar. Artık bu jargon bırakılsın. Önce onlar her alt sektörümüzde hitap eden ayrıntılı yasa yapsınlar. Sonra biz aramızda anlaşırız zaten” dedi. 

Melih Turhan da yeni yönetime tavsiyelerini şöyle sıraladı; “İş sağlığı ve güvenliği konferansları oldukça başarılı. Bunların geliştirilerek devam edilmesi gerek. Tüm üyeler,  mesleki yeterlilik kuruluna katkı sunmalı. Ayrıca Derneğimizin yayınları çok faydalı. Madenciliğin propagandasını yapmak bakımında bu yayınlarımızı üyelerimizin dışında da okunmasını sağlamalıyız” dedi. 

TMD’nin yeni Başkanı Ali Emiroğlu ise bu onurlu görevi en iyi şekilde yürütmek için çalışacaklarına söz verdi. Türkiye’deki madenciliğin en sıkıntılı dönemini yaşadığını anımsatan Emiroğlu, şöyle devam etti; “Sektörde birliği sağlayarak bunların üzerine yürümek konusunda kısmen başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Ama maalesef yasalar torba içinde öyle bir geliyor ki, içeri giren golü nasıl yumuşatacağımıza dair mücadele ediyoruz. Çok ciddi sorunlar var. Bunlar iş yapmamızı, işletmelerimizi geliştirmemizi engelliyor. Önümüzdeki dönem bunların aşılması için gerek bürokrasiye gerek sivil toplum kuruluşlarıyla her türlü çabayı harcayacağız. Siz değerli üyelerimizden katkılarının da artarak devamını diliyorum.”

Kapanışın ardından 70.yıl gala yemeğine geçildi. TMD üyelerini, sektör temsilcilerini buluşturan gecede, emeği geçenlere plaketleri takdim edildi.

56. Çalışma Dönemi Yönetim Kurulu Asıl Üyeleri

Başkan MRT MADEN A.Ş. Ali EMİROĞLU

II.Başkan TÜPRAG A.Ş. Mehmet YILMAZ

Genel Sekreter ÇAYELİ BAKIR A.Ş. Dr. Ercan BALCI

Sayman AKÇELİK MADEN A.Ş. Zeki BEŞİRLİ

EGEMAD A.Ş. Barış ERDEM

ESAN ECZACIBAŞI A.Ş. Barış ÜNVER

DEMİR EXPORT A.Ş.Ramazan YÖN

ACACIA MADEN A.Ş. M. Zeki SAYILIR

KASTAMONU MADEN A.Ş. Haluk VARDAR

Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri

NETMER NET MERMER SAN. TİC. LTD. ŞTİ. Amil ATABAY

Gerçek Kişi Üye  Doç. Dr. Suha NİZAMOĞLU

ALSER MADENCİLİK  A.Ş. Onur KÖKTÜRK

AKÇANSA  A.Ş. Özgür ÖZTÜRK

KALTUN MADENCİLİK A.Ş. Mehmet ŞAHİN

Denetleme Kurulu Asıl Üyeleri

Gerçek Kişi Üye Mustafa KERPİŞÇİ

TÜRK MAADİN A.Ş. G. Şeyda ÇAĞLAYAN

BAO METAL A.Ş. Levent YENER

Denetleme Kurulu Yedek Üyeleri

TEKMAR MERMER A.Ş. R. İhya KANGAL

Gerçek Kişi Üye  Dr. Sabri ALTINOLUK

Gerçek Kişi Üye Selim AKYILDIZ